Google Keep

by Goran Siric on Friday, February 8, 2019 2:13 AM

Oduvijek sam volio voditi bilješke pa je i jedna od prvih aplikacija koju sam koristio na pametnom mobilnom uređaju bila aplikacija za vođenje bilješki. Kada su se na tržištu pojavili prvi pametni mobilni uređaji aplikacije za njih još nisu bile napredne kao danas. Ona koju sam koristio bila je vrlo jednostavna i sa njom sam mogao zapisati nekakav tekst ili uslikati sliku. Tada mi je to bilo sasvim dovoljno. Uredno sam bilježio svoje ideje, zadatke ili zanimljivosti. Sve dok kroz nekoliko godina moj mobitel nije postao prestar. 

Ako ste ikad mijenjali mobitel znate da je to poprilično komplicirana "operacija". Koji je bolji? Klasično je pitanje pri odabiru novog mobitela koje mi je oduzelo dosta vremena pokušavajući napraviti najbolji izbor. 

I tako nakon što je odluka pala, stigao je i novi mobitel.

Nisam baš bio sretan činjenicom da će mi operacija "Prijenos podataka sa starog na novi mobitel" oduzeti i vremena i živaca, ali što je tu je. Nakon paljenja novog mobitela, te unosa osnovnih podataka, pojavilo se neko pitanje u stilu: "Želite li automatski prenijeti podatke sa svog drugog uređaja na ovaj uređaj?". Naravno da želim! Moram priznati da sam bio oduševljen ovom mogućnošću, te sam potvrdio automatski postupak prijenosa podataka. Koliko se sjećam, osim standardnih stvari koje se mogu prenijeti na novi mobitel, poput kontakata, slika i korisničkih računa, bila je i opcija za prijenos instaliranih aplikacija.

Naravno, označio sam sve opcije i pokrenuo postupak prijenosa podataka. Trajalo je to neko vrijeme, ali kad je završio sve je bilo tu. Moj stari mobitel mi nije više trebao pa je doživio "factory reset". Nakon nekog vremena pokrenuo sam aplikaciju za vođenje bilješki, koja je već bila instalirana na novi mobitel u postupku prijenosa podataka.

Imao sam što i vidjeti. Mojih bilješki više nije bilo. Naravno, kada sam malo razmislio o tome, shvatio sam da je aplikacija bilješke spremala u memoriju uređaja a ne na cloud, te da se prilikom prijenosa podataka sa starog na novi mobitel nisu prenijeli lokalni podaci aplikacije, već su se aplikacije samo automatski instalirale. S obzirom da je stari mobitel doživio  "factory reset" nije bilo načina da vratim svoje bilješke.

Tada sam krenuo u potragu za aplikacijom koja sve bilješke sprema na cloud. Nakon što sam isprobao nekoliko raznih aplikacija, od kojih su neke bile bolje a neke i ne tako dobre, naletio sam i na Google Keep.

Bio sam vrlo zadovoljan činjenicom da se bilješke čuvaju na cloudu. Ukoliko posjedujete nekoliko raličitih mobilnih uređaja (telefona, tableta, ...), sve što zabilježite na jednom uređaju vidljivo je i na svim ostalim uređajima koje koristite. Nema više straha od gubitka bilješki ukoliko dođe do gubitka ili kvara nekog od uređaja. Nakon nekog vremena, shvatio sam da je tu i mogućnost pristupa bilješkama i putem web preglednika. 

U početku mi je to bilo sasvi doboljno i po navici sam koristio samo tekstualne bilješke, no s vremenom sam shvatio da Google Keep nudi cijelu paletu raznih mogućnosti za kreiranje bilješki. Tu se nalazi vrlo pristojan alat za kreiranje crteža. Direktno iz mobilne aplikacije moguće je nešto uslikati, a tada na tu sliku možete crtati ili dodavati tekstualne oznake. Ukoliko se na slici koju ste uslikali nalazi nekakav tekst, GoogleKeep ga može prepoznati i automaski pretvoriti u tekstualnu bilješku. Možete snimiti i zvučnu bilješku a GoogleKeep će također automatski prepoznati riječi i kreirati tekstualni zapis zvučne bilješke.

Opcija koju u zadnje vrijeme najčešće koristim je kreiranje bilješki putem dijeljena sadržaja. Svaki sadržaj koji gledate na mobilnom uređaju uglavnom ima mogućnost dijeljena. Ako sadržaj podijelite sa GoogleKeep aplikacijom automatski se kreira bilješka sa linkom na dijeljeni sadržaj. U većini slučajeva, poput slika, video zapisa ili web stranica, GoogleKeep će u bilješci prikazati i malu sličicu (thumbail) sadržaja koji ste zabilježili. Da ne bi bili ograničeni samo na mobilne uređaje, većina web preglednika za desktop računala ima mogućnost instaliranja GoogleKeep ekstenzije, koja jednim klikom omogućuje da se trenutna stranica koju pregledavate automatski spremi kao bilješka u GoogleKeep.

Ukoliko ste jedan od onih koji već vodi bilješke na GoogleKeep-u, ili to planirati započeti, evo i nekoliko savjeta koji vam mogu biti korisni u organizaciji samih bilješki. 

GoogleKeep ima mogućnost kreiranja tzv. "oznaka", a svakoj bilješci moguće je dodati jednu ili više oznaka. Bilješke je tada vrlo jednostavno moguće filtrirati prema zadanim oznakama. Nastojte broj oznaka smanjiti na minimum inače će postati beskorisne. Na primjer, oznake koje ja koristim su : Posao, Kuća, Zabava i Učenje, te se većina bilješki koje kreiram može svrstati pod neku od ovih kategorija. Oznaku prilikom unosa bilješke možete unijeti i "hashtag" načinom, tako da prvo unesete znak # (hash) a nakon toga upišete novi naziv oznake, ili odaberete jednu od ponuđenih oznaka koje su već definirane.


Opcija "Prikači na vrh" je korisna u slučajevima kada želite da vam neka bilješka bude vidljiva duže vrijeme, jer će se uvijek prikazivati ispred svih ostalih bilješki. Na vrh možete prikačiti nekoliko različitih bilješki ukoliko je to potrebno. Sve bilješke standardno imaju bijelu boju pozadine ali ju je moguće promijeniti u neku drugu bou. Ja inače volim koristiti kombinaciju ove dvije mogućnosti na način da boju pozadine mijenjam samo bilješkama koje "prikvačim na vrh". Kada mi nakon nekog vremena bilješka koju sam prikvačio na vrh nije aktualna, tada je "otkačim sa vrha", ali boja njene pozadine mi prilikom pregledavanja bilješki govori da je ona nekad bila na vrhu (važna).


Za kraj, ne zaboravite s vremena na vrijeme pregledati svoje stare bilješke. Uvijek će se naći neka interesantna bilješka na koju ste možda zaboravili a one koje vam više nisu važne možete i obrisati.

Blog
HR
GoogleKeep
Bilješke
Author
Goran Siric

Razni tekstovi o informatičkoj tehnologiji.If you found this useful,
you can buy me a coffe :)

By me a coffe through PayPal :)


Featured articles

AndEngine - Textures tips and tricks

What you should know abot textures before get started programming your first game.

GIMP script for creating Android icons at once

Script for creating Android icons for different screen resolutions at once. Icons can be saved using standard Android icons naming conventions and saved in appropriate folders.

Creating Android button with image and text using relative layout

Source code with examples how to use relative layout to create nice buttons with text and images in Android

Android application and the Internet

Tutorial about connecting to the web pages on the Internet from Android application, using both POST and GET web requests.